اگر به دنبال اینترنت پرسرعت خانگی میگردید، به احتمال زیاد، عبارت اینترنت وایرلس را شنیدهاید. اینترنت وایرلس با نامهای دیگری مانند اینترنت بیسیم و اینترنت پهن باند همراه نیز شناخته میشود. اینترنت وایرلس و وایفای مشابه یکدیگر به نظر میرسند؛ زیرا، هر دو آنها میتوانند دستگاهها را به اینترنت متصل کنند؛ ولی، تفاوتهایی دارند. در ادامه این مطلب، به تفاوت وایرلس با وای فای میپردازیم.
وای فای چیست؟
آمارهای سال 2024 نشان میدهند که بیش از 67% از مردم جهان از اینترنت استفاده میکنند. بیشتر این افراد از طریق دستگاههای قابلحمل مانند گوشیهای هوشمند و لپتاپها به اینترنت دسترسی مییابند. این نوع دستگاهها معمولا دارای اتصال بیسیم هستند. به عبارت دیگر، این دستگاهها از دو نوع اتصال به نامهای وایفای و اینترنت وایرلس استفاده میکنند. اینترنت وایرلس با نامهای اینترنت بیسیم و وایرلس همراه نیز شناخته میشود.
بسیاری از مردم نمیدانند که وایفای مخفف هیچ عبارتی نیست. وایفای یک اصطلاح بازاریابی است که برای عبارت «اتصال وایرلس استاندارد IEEE 802.11» ساخته شده است؛ زیرا، گفتن این عبارت کمی دشوار به نظر میرسد. بازاریابان تصور میکردند که مردم توضیحی برای این اصطلاح میخواهند؛ بنابراین، شعار «Wi-Fi stands for Wireless Fidelity» را ساختند. نکته مهم این است که اصطلاح وایفای پیش از این شعار ساخته شده است.
وایرلس چیست؟
بسیاری از ما در مقطعی از زندگی خود به وایفای متصل شدهایم و با آن آشنا هستیم؛ ولی، اتصال به وایفای در همه مکانها امکانپذیر نیست. افرادی که از GPS برای مسیریابی استفاده میکنند، میدانند که وایفای تنها نوع اتصال بیسیم نیست. اگر گوشی هوشمند یا تبلت دارید، به احتمال زیاد، با اینترنت وایرلس نیز آشنا هستید. اینترنت وایرلس با نامهای اینترنت بیسیم، وایرلس همراه یا وایرلس سلولی نیز شناخته میشود.
زمانی که 3G در سال 2001 معرفی شد، اینترنت وایرلس به اوج خود رسید. ازآنجاییکه قابلیتهای دانلود گوشیهای همراه افزایش یافت، کاربران میتوانستند صفحات HTML ساده را در بیرون از خانه یا محل کار مشاهده کنند. در سال 2007، آیفون ساخته شد و افزایش قابلیتهای گوشیهای هوشمند منجر به افزایش تقاضا برای اینترنت همراه شد. سپس وایرلس همراه برای پاسخگویی به نیازهای مصرفکنندگان بهسرعت توسعه یافت.
وایرلس همراه به علت نحوه کار خود با نام وایرلس سلولی نیز شناخته میشود. زمین به بخشهایی به نام سلول تقسیم میشود و هر سلول دارای یک برج سلولی است. برج سلولی امواج رادیویی را ارسال میکند و این امواج به آنتن درون گوشی برای انتقال اطلاعات متصل میشوند. اینترنت وایرلس میتواند اطلاعات را بسیار دورتر از وایفای ارسال کند؛ بنابراین، کاربران با استفاده از آن، میتوانند در خارج از خانه و دور از روتر به اینترنت دسترسی داشته باشند.
تفاوت وایرلس با وای فای چیست؟
تفاوتهای کلیدی بین وایرلس و وایفای عبارتاند از:
- مهمترین تفاوت وایرلس با وای فای، محل ایجاد آنهاست. وایفای اتصالی بیسیم است که در شبکهای سیمی با استفاده از روتر بیسیم یا نقطه دسترسی ایجاد میشود. وایفای میتواند اتصال بیسیم را برای انواع مختلفی از خدمات اینترنتی مانند DSL، اینترنت ماهوارهای و فیبر نوری فراهم کند؛ ولی، اینترنت وایرلس که نام دیگر وایرلس سلولی است، توسط برجهای سلولی ایجاد میشود
- وایفای به دستگاههای فیزیکی مانند روتر و مودم نیاز دارد؛ ولی، اینترنت وایرلس میتواند گوشی همراه یا تبلت را بهصورت مستقیم به برج سلولی متصل کند
- دیگر تفاوت وایرلس با وای فای این است که وایفای مساحت بسیار کوچکتری را در مقایسه با اینترنت وایرلس پوشش میدهد. وایفای معمولا میتواند مساحتی بهاندازه 50 الی 100 مترمربع را پوشش دهد. کاربران میتوانند مساحت تحتپوشش را با استفاده از نقاط دسترسی افزایش دهند؛ ولی، حتی بزرگترین شبکههای وایفای با یک سلول از شبکه وایرلس قابلمقایسه نیستند. یک سلول شبکه وایرلس با توجه به تراکم جمعیت و منطقه جغرافیایی، میتواند حتی 29 کیلومترمربع را پوشش دهد
آیا 3G/4G داده سلولی اینترنت بی سیم است؟
بسیاری از ما از شبکههای 3G، 4G یا 5G گوشی هوشمند خود استفاده میکنیم. این شبکهها اغلب با نام داده سلولی شناخته میشوند؛ ولی، آنها زیرمجموعه وایرلس سلولی هستند. به عبارت دیگر، آنها نوعی اینترنت بیسیم هستند. مهمترین تفاوت بین 3G، 4G و 5G، سرعت آنهاست. شبکه 3G چند کیلوبیت در ثانیه است؛ ولی، سرعت شبکه 5G میتواند بالای 1 گیگابیت بر ثانیه باشد. البته سرعت شبکهها به عوامل محیطی بستگی دارد.
در مورد تفاوت وای فای و وایرلس بیشتر بدانیم
وایفای راهی برای متصلکردن دستگاههایی مانند لپتاپ و تبلت به اینترنت بدون نیاز به کابلهای اترنت است؛ ولی، به روتر بیسیم یا نقطه دسترسی که به شبکه اصلی اینترنت شرکت ارائهدهنده اینترنت متصل شده است، نیاز دارد. شبکههای وایفای معمولا مساحت کوچکی مانند خانه یا شرکت را پوشش میدهند. بسیاری از آنها بهویژه وایفایهای خانگی با رمز عبور محافظت میشوند.
از سوی دیگر، اینترنت وایرلس راهی برای متصلکردن مستقیم دستگاهها به سیگنال برجهای سلولی است. کاربران میتوانند از طریق گوشیهای هوشمند و تبلتهای خود به اینترنت وایرلس متصل شوند. شبکههای اینترنت وایرلس معمولا مساحتهای بسیار بزرگتری را در مقایسه با شبکههای وایفای پوشش میدهند. سرعت و خدمات اینترنت وایرلس به منطقه جغرافیایی و تعداد افراد متصل به برج سلولی بستگی دارد.
وایفای و اینترنت وایرلس میتوانند دستگاهها را بدون نیاز به کابل اترنت به اینترنت متصل کنند. تفاوت وایرلس با وای فای این است که وایفای به اتصال به شبکه اینترنتی بزرگتری مانند فیبر نوری یا اینترنت ماهوارهای نیاز دارد؛ ولی، اینترنت وایرلس میتواند دستگاهها را بهصورت مستقیم به سیگنال برج سلولی متصل کند. شبکههای وایفای بهویژه در مناطقی با خدمات تلفن همراه ضعیف، میتوانند سرعت بیشتری در مقایسه با شبکههای اینترنت وایرلس داشته باشند.
جمعبندی
اینترنت وایرلس و وایفای میتوانند دستگاهها را به اینترنت بدون نیاز به کابل اترنت متصل کنند؛ ولی، تفاوتهایی با یکدیگر دارند. اصلیترین تفاوت وایرلس با وای فای، محل ایجاد آنهاست. تفاوت دیگر این دو این است که اینترنت وایرلس میتواند مساحت بزرگتری را در مقایسه با وایفای پوشش دهد. تفاوت سوم این دو این است که وایفای به دستگاههای فیزیکی مانند روتر و مودم نیاز دارد؛ ولی، اینترنت وایرلس میتواند دستگاهها را بهصورت مستقیم به برج سلولی متصل کند.
اگر نمیتوانید در تمام اتاقهای خانه به وایفای خانگی متصل شوید و مجبور هستید از شبکههای 4G یا 5G گوشی هوشمند خود بهجای آن استفاده کنید، خوب است بدانید که شرکت جزیره سفید شبکه و ارتباطات یکی از بهترین واردکنندگان تجهیزات شبکه از منابع دستاول است و میتواند به حل این مشکل کمک کند. همین امروز میتوانید با شمارههای درجشده در سایت تماس بگیرید و اولین قدم را برای بهبود شبکه وایفای خانگی خود بردارید.